VRTLARstvo

Dobrodošlica svim ljubiteljima cvijeća koji su amateri u uzgoju kao i ja. Vaši savjeti su dobro došli.

16.11.2006.

Sadnja lukovica

Lukovice koje cvatu u proljeće moraju se saditi u jesen jer zahtijevaju neprekidni “uspavani” period niskih temperatura koje stimuliraju razvoj korijena.
Pravilo je, što je hladnija klima, ranija je sadnja. U hladnijim klimatskim područjima, na primjer, sadnja je u septembru i oktobru. U toplijim klimatskim područjima, sadnja ne treba započeti prije decembra (ili čak i kasnije). Jedino zajedničko pravilo je da se jesenske lukovice moraju posaditi prije prvih teških mrazeva.

Najbolje je lukovice posaditi što je prije moguće nakon što ste ih donijeli doma. 
Ako ih morate uskladištiti, držite ih na suhom i hladnom- između 10o do 15oC. Za duge periode skladištenja možete iskoristiti odjeljke hladnjaka za čuvanje voća i povrća, ali morate biti sigurni da nisu blizu zrelog voća jer plin koji nastaje u procesu zriobe voća može uništiti lukovice.
Jesenske lukovice nude široki spektar boja, visina i perioda cvjetanja. Pustite mašti na volju, laki uzgoj lukovica dozvoljava vam da se koncentrirate na planiranje uređenja vrta.

Sve što trebate znati o planiranju vrta napisano je na pakiranju lukovica ili vam je dostupno kod vašeg dobavljača. Ono što trebate znati je:
- boja cvijeta
- u kojem mjesecu će procvjetati
- koliko visoko će cvijet izrasti
- vrijeme sadnje
- koliko duboko saditi

Izrezivanjem slika iz kataloga ili brošura koje možete nabaviti u svim vrtnim centrima, možete planirati svoj vrt iz snova u vlastitom dnevnom boravku.
Trebate voditi računa samo o tri faktora:
- boji
- visini biljke
- vremenu cvatnje

Postoje ključna rješenja za bojama raskošnu i kreativnu sadnju:
· Sadite lukovice niskog rasta, kao što je žabljak ljutić (Muscari armeniacum), ispred višeg cvijeća, kao što su tulipani.
· Uvijek sadite lukovice u grupama, bilo u malim hrpama ili velikim gredicama, usamljeni cvijet nikada ne izgleda “dramatično”.
· Posadite raštrkane hrpe rano cvatućih lukovica, kao što su šafrani, preko cijelog travnjaka kako bi postigli “prirodan” izgled.

Posadite hrpe narcisa oko naslaganih cjepanica ili na travnjaku kojeg ne kosite često. Na ovaj ćete način obojiti svoj okoliš u proljeće, a ostavljene da same uvenu, vraćat će se

                                                        svake godine. Dobro odabrano i zrelo sađenje naturaliziranih lukovica može doprinijeti ljepšem izgledu vašeg doma na način kako tomu doprinose zrela stabla i grmlje.

Eksperimentirajte. Vi znate bolje od stručnjaka koje vam se cvijeće sviđa. Odaberite cvjetnu vrstu i sortu prema trenutnom raspoloženju i zasadite je na manjoj površini. Ako vam se svidi, dogodine je dodajte više.

Većina jesenskih lukovica će uspijevati na potpuno ili djelomično osunčanim mjestima iako ustvari, uspijevaju na gotovo svakoj lokaciji s dobrom drenažom. Lukovice truhnu u stajaćoj vodi tako da treba izbjegavati područja sklona poplavi, kao što su udoline ili područja ispod i oko odvodnih cijevi.

Nakon što ste odabrali mjesto:

1.Iskopajte ili brazdu za sadnju na gredicu ili pojedinačne rupe za po jednu lukovicu ili male hrpe lukovica. (Vodite računa da hrpe cvijeća privlače više pažnje od pojedinačnih cvjetova.) Da bi odredili koliko duboko saditi, uzmite u obzir kalibražu, odnosno veličinu lukovice. Velike lukovice ( 5 cm ili više ) se obično sade dvadesetak centimetara duboko; manje lukovice (2,5 cm) sade se dvanaestak centimetara duboko. 
2. Rastresite zemlju grabljama kako bi prozračili tlo i uklonili korove i kamenčiće. Primiješajte malo treseta da poboljšate drenažu. Sadite velike lukovice na razmak od 7 – 25 cm i male od 2,5 – 5 cm. (Ako niste sigurni koja je prava strana tj. ona koja ide prema gore, ne brinite. Naopako okrenute lukovice obično se ionako okrenu same!)
3. Pokrite lukovice zemljom i obilato zalijte. Dodajte 5–7 cm slame, piljevine ili borove kore preko mjesta gdje su posađene lukovice kako bi ih dodatno zaštitili od hladnoće i tlo od isušivanja.

Jednostavno kao 1-2-3. Slijedeći ova jednostavna uputstva, vaš šareni vrt će sigurno izazvati zavist kod susjeda. U osnovi, sve se svodi na: zasadite ih u zemlju i sanjajte cijelu zimu o veličanstvenom proljeću koje vas očekuje.

 

VRTLARstvo
<< 11/2006 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Virnem:

Posjetite

Šta sve možete pročitati

Cvijeće

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
231229

Powered by Blogger.ba