VRTLARstvo

Dobrodošlica svim ljubiteljima cvijeća koji su amateri u uzgoju kao i ja. Vaši savjeti su dobro došli.

25.10.2006.

Surfinija

ZALIJEVANJE

Ako ste se odlučili ukrasiti svoju kuću surfinijama, morali ste se odlučiti između dvije mogućnosti: ili ćete je zasaditi na polusunčano mjesto ( sjeverni i zapadni balkoni i prozori) te zalijevati jednom/dva puta na dan ili ćete je staviti na sunčanu stranu, što one naročito vole, ali onda ih morate zalijevati, uz redovno, jednom/dva puta na dan i još jednom tijekom dana relativno toplom vodom tako da ne namočite ni jedan list ili montirati zalijevanje «kap po kap» za što vam je potrebna pomoć muškog dijela domaćinstva i malo veća, ali jednokratna investicija u materijal. Takav materijal možete nabaviti u svakoj bolje opremljenoj poljoprivrednoj trgovini.

To što su vrlo osjetljive na vlagu znači da ne mogu biti u normalnim «kopanjama», nego u onima širima i dubljima. Tu nemojte štedjeti jer ako korijen surfinije jednom ostane bez vlage,  biljku gotovo možete otpisati. U plitkim i uskim posudama bez obzira kako jako zalili, vlaga brzo ishlapi na vrućini i biljka ostane «na suhom». Voda za zalijevanje može biti iz vodovoda ali je mnogo bolje ako je odstajala. Zalijevanje mora biti redovito, ali umjereno kako se ne bi pojavile plijesan i trulež.

SADNJA

Za surfiniju je vrlo važno u kakvu se zemlju sadi- ona mora biti obogaćena startnim gnojivom te kristalonom s mikroelementima željeza. Stoga je gotovo bačen novac ako je pokušate posaditi u vrtnu zemlju ili sačuvati za iduću godinu.

BOLESTI

Surfinija je puno manje podložna bolestima nego pelargonija.

Pojava bakterioza uzrokovana je zarazom iz zemlje.
Tu spada i pjegavost koju ne možemo izliječiti ali možemo se osigurati kako do nje ne bi došlo - dezinfekcijom zemlje.
Od bolesti može se još pojaviti i kovrčavost lista, rđa i dr.

Preporučamo jedno prskanje u 3-4 tjedna, fungicidom protiv plijesni, insekticidom protiv ušiju i akaricidom protiv paučnjaka. Za to je pogodan i ostatak mješavine za prskanje vinograda. Protiv ušiju dobro je namočiti u vodi 1-2 dana ostatke od popušenih cigareta(čikove) i time, kad su hladni, dakle, ujutro, namočiti listove i čitave biljke.

DOHRANA

Dohranjivati najmanje jednom tjedno u vodu za zalijevanje i to tekućim gnojivom koje mora biti posebno namijenjeno dohrani surfinija koje je obogaćeno željezom. Ako imate mogućnosti bilo bi dobro da nabavite i samo željezo za zalijevanje i njime uz redovito zalijevanje gnojivom, na primjer ponedjeljkom, zalijevate četvrtkom. Na svakom takvom sredstvu su i napuci za uporabu. Ako su listovi blijedi i svijetli, te se na njima jasno raspoznaju lisne žile znači da dohrana nije dostatna. Što je boja cvijeta surfinija svjetlija, to su one zahtjevnije za dohranu. Kruže priče da su koprive ostavljene u vodi za zalijevanje dostatan izvor željeza za surfinije. To ne samo da nije točno, nego i škodi biljci jer tako ostavljene u vodi pogoduju razvoju štetnih bakterija i otapaju olovo koje se koprive apsorbiraju iz ispušnih plinova automobila, a olovo je vrlo štetno za svaku ukrasnu biljku, pa tako i surfiniju. Surfinija najmanje dva puta u sezoni odbaci veliku količinu cvjetova i listovi relativno požute. To je normalan status, a Vama pokazatelj da pojačate dohranu. Za tjedan dana bit će još ljepše i bogatije cvjetovima.

ODRŽAVANJE

Surfinije su, ako se pridržavate svega gore navedenoga, vrlo zahvalne i dekorativne biljke. Treba još samo napomenuti da se suhi cvjetovi i listovi ne smiju odstranjivati jer ako otkinete bilo koji zeleni dio biljke, na otkinutom mjestu nastaje «rana» na koju se hvataju bakterije i ostali uzročnici bolesti.

PREPORUKA

U kasnu jesen bacite sve iz tegli jer je vrlo teško u uvjetima domaće proizvodnje zadržati zdrav matičnjak i uzgojiti zdrave presadnice s normalnim genetičkim materijalom. Ne zaboravite da je surfinija jednogodišnja biljka!

 

25.10.2006.

PELARGONIJE

Pelargonije možete uzgajati godinama samo ako ih za hladnih zimskih dana smjestite na sigurno, toplo mjesto. Ipak, s godinama odrvene pa je dobra ideja s vremena na vrijeme uzimati reznice i obnavljati svoje miljenice.
Đirani cvjetaju od proljeća do jeseni, iako će, ako ih uzgajate na svijetlome i toplome mjestu, cvjetati i tokom zime.
Ako stalno otkidate ocvale cvjetove, produžit ćete cvjetanje, a vašim će pelargonijama dobro doći tekuće gnojivo tokom ljeta.
U hladnim zimskim uvjetima održavajte im zemlju gotovo suhom, a krajem zime i početkom proljeća prikratite ih kako biste potaknuli novi izrast.

 


VRTLARstvo
<< 10/2006 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Virnem:

Posjetite

Šta sve možete pročitati

Cvijeće

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
231228

Powered by Blogger.ba